Home Projects International Theatre Platform Bucharest

International Theatre Platform Bucharest

Image News 1

International Theatre Platform Bucharest

În noiembrie 2014 ARPAS a inițiat cel mai ambițios proiect al său de până acum, Platforma Internațională de Teatru București, a cărei primă ediție a fost coprodusă împreună cu ARCUB - Centrul de proiecte culturale al municipiului București. Evenimentul curatoriat de Cristina Modreanu, președinta ARPAS, își propune să aibă o frecvență anuală și să acopere o lipsă de spectacole internaționale de teatru într-un oraș care se dorește o adevărată capitală europeană și din punct de vedere cultural.

La prima sa ediție, având tema Viitorul este feminin, Platforma a adus laolaltă, în noile spații de la Hanul Gabroveni, timp de patru zile, spectacole de teatru din Marea Britanie, Polonia și SUA, filme, dezbateri pe teme feminine și o celebrare a talentului local printr-un casting național cu roluri din Ibsen, casting deschis actrițelor de toate vârstele din România. Castingul Ibsen la care au aplicat peste 80 de actrițe din toată țara este parte integrantă a proiectului Hedda’s Sisters. Empowering Women Theatre Artists in Romania and Eastern Europe/Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei, proiect de aducere în contemporaneitate a textelor lui Ibsen, din perspectivă feminină pe care ARPAS îl va dezvolta în 2015 cu sprijinul Ibsen Scholarship.

Alături de spectacolele cuprinse în programul Platformei Internaționale de Teatru București, ARPAS a organizat și dezbaterea Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena românească de azi la care au participat actrițe, regizoare, producătoare invitate să vorbească despre experiența lor în teatrul românesc.

Cea de a doua ediție a PITB a avut loc în perioada 12-15 noiembrie 2015 și a avut tema Familia contemporană/ Contemporary Family, dezbătând problemele familiei contemporane.

Platforma Internațională de Teatru București #3 s-a desfășurat în octombrie 2016 și a reunit  spectacole și conferințe ale unor companii cunoscute din Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și România. Așa cum a obișnuit în cele trei ediții desfășurate până acum, PITB a propus spre dezbatere prin intermediul teatrului subiecte extrem de actuale, care au creat un major interes din partea opiniei publice și a media în ultima perioadă. Această a treia ediție a fost consacrată temei Celălalt/Migrație.