Home Projects Scena.ro Collection

Scena.ro Collection

Image News 1

Scena.ro Collection.ro

Colecția de traduceri ale unor lucrări de specialitate din domeniul artelor spectacolului inițiată de ARPAS în scopul acoperirii unei lipse acute de lucrări teoretice în limba română dedicate fenomenului teatral a debutat în luna mai 2011 cu apariția volumului Momentul zero al teatrului – 25 de ani de Forced Entertainment de Tim Etchells, în traducerea Cristinei Modreanu (volum apărut cu sprijinul British Council și al Teatrului Național Timișoara și lansat la Timișoara, cu ocazia turneului grupului britanic de teatru experimental Forced Entertainment). Colecția a continuat în 2012 cu apariția volumului Ecologii teatrale de Bonnie Marranca, traducere coordonată de Alina Nelega și susținută financiar de Teatrul Național Timișoara și de AFCN-Administrația Fondului Cultural Național. Autoarea a fost prezentă la lansarea cărții în România și a susținut cu această ocazie o serie de conferințe organizate de ARPAS la București, Tg. Mureș și Timișoara.

În februarie 2014 a fost lansat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului volumul Teatrul Companiei Societas Raffaello Sanzio, incluzând conversații cu membrii fondatori ai companiei, Claudia Castellucci, Romeo Castellucci și Chiara Guidi. Cartea a apărut în Colecția Scena.ro&Teatrul Național Timișoara, cu susținerea UNITER – prin fondurile din timbrul teatral. Evenimentul găzduit de CNDB a inclus o proiecție cu un spectacol semnat de Romeo Castellucci, urmată de o discuție moderată de traducătoarea cărții, Cristina Modreanu, și invitații ei, actrița Nicoleta Lefter și compozitorul Vlaicu Golcea.

Colecția Scena.ro va include în continuare studii și eseuri dedicate unor personalități artistice, grupuri sau mișcări ce au contribuit de-a lungul timpului la evoluția artelor spectacolului pe scena internațională.