Home Press Cum să celebrezi memoria culturală - Centenar Tadeusz Kantor

Cum să celebrezi memoria culturală - Centenar Tadeusz Kantor

Descarcă comunicat

Cum să celebrezi memoria culturală - Centenar Tadeusz Kantor

Revista de artele spectacolului Scena.ro intră în cel de al 7-lea an de apariție cu o ediție dedicată unuia dintre marii creatori ai secolului 20, ale cărui urme sunt puternic vizibile pe scena contemporană: Tadeusz Kantor. La 100 de ani de la nașterea lui Kantor, aducem în fața cititorilor noștri perspective inedite asupra operei lui, aflată la limita cu artele vizuale, happening-ul și dansul, așa cum reiese din intervențiile specialiștilor care semnează eseurile incluse în Dosarul special Cum să celebrezi memoria culturală - Centenar Tadeusz Kantor, realizat cu sprijinul Institutului Polonez, căruia îi mulțumim pe această cale.

Numărul 28 (1)/2015 se deschide cu un amplu interviu cu Thomas Ostermeier ocazionat de prezența sa la Festivalul Interferențe de la Cluj, cel mai important eveniment teatral românesc din 2014. Cunoscutul regizor german vorbește despre procesul său de lucru la spectacole, despre relația intensă cu actorii - cărora crede că ar trebui să le revină puterea de decizie în teatru - dar și despre ceea ce el numește ”realismul capitalist” în teatrul contemporan, considerațiile sale politice și istorice reconfirmând faptul că este un creator extrem de atent la lumea în care trăiește.

Nu mai puțin importante sunt relatările despre festivalurile toamnei trecute și intervențiile colaboratorilor constanți ai Scena.ro: Marian Popescu vorbește în rubrica sa despre lipsa de atenție a teatrelor față de publicul lor, Mihaela Michailov rezumă istoria agitată a existenței Centrului Național al Dansului - la 10 ani de la înființare, Saviana Stănescu scrie despre permanenta competiție dintre Broadway și Hollywood, iar Ionuț Sociu i se adresează în cadrul rubricii Epistolar colegului său Sebastian Vlad Popa vorbindu-i despre importanța artei participative.

O intervenție deopotrivă emoționantă și pertinentă este Confesiunea unei actrițe, un text extrem de personal scris de Andreea Bibiri, un text ce devine o pledoarie pentru perspectiva feminină în teatru.

Mulțumim pe această cale tuturor celor care și-au reînnoit abonamentele pentru 2015 și le reamintim celor care nu au reușit încă să facă acest lucru că mai au timp până la sfârșitul lunii martie (cu un email pe adresa scena.ro@gmail.com).

Oferta noastră de abonare se găsește pe www.revistascena.ro, unde găsiți și o serie de articole dintre care un interviu realizat special pentru versiunea on-line a revistei cu actrița Nicoleta Lefter, o vedetă a generației ei care se împarte între scena independentă și cea de stat. 

Lectură plăcută!

Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Numărul 28 (1)/2014 a apărut cu sprijinul Institutului Polonez.

Click to download hi-res photos