Home Press Status of Women - under a magnifying glass. Screenings and debates within the PIB

Status of Women - under a magnifying glass. Screenings and debates within the PIB

Status of Women - under a magnifying glass. Screenings and debates within the PIB

# 1 - ”Viitorul este feminin!”

Sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 12 are loc la Hanul Gabroveni proiecția filmului MissRepresentation, scris și regizat de Jennifer Siebel Newsome. După proiecție, va avea loc o discuție despre reprezentarea femeii în mass-media din România, moderată de Mircea Toma, președinte Active Watch.

Duminică, de la ora 12 are loc dezbaterea Feminism sau feminitate? Statutul femeii pe scena românească de azi, moderată de Cristina Modreanu, curatoarea Platformei Internaționale de Teatru București # 1. Invitatele speciale sunt Andreea Bibiri, Mihaela Sîrbu, Dana Voicu și Roxana Crișan.

Intrarea la ambele evenimente este liberă.

 

MissRepresentation

Scris și regizat de Jennifer Siebel Newsom, MissRepresentation vorbește despre felul în care, într-o societate în care mass-media are puterea de a forma modele culturale și de comportament mesajul colectiv transmis către tinerii de ambele sexe este  acela că valoarea și puterea unei femei stă în tinerețea, în frumusețea și sexualitatea ei, și nu în capacitatea ei de lider. Filmul discută portretele limitate și dezavantajoase pe care mass-media le face femeilor și tinerelor, ceea ce face ca pentru femei să fie mai dificil să ajungă în poziții de conducere, iar pentru femeile obișnuite să se simtă stăpâne pe ele. MissRepresentation include intervenții ale unor adolescente și interviuri provocatoare cu politicieni, jurnaliști, activiști și profesori universitari precum Condoleezza Rice, Lisa Ling, Nancy Pelosi, Katie Couric, Rachel Maddow, Rosario Dawson, Jackson Katz, Jean Kilbourne, și Gloria Steinem.

Filmul oferă informații și statistici uimitoare care lasă spectatorul debusolat și îi schimbă complet perspectiva. Distribuirea filmului MissRepresentation a fost catalizatorul unei campanii sociale organizate de The Representation Project. Campania a avut ca scop să dea putere femeilor și tinerelor și să le ofere noi oportunități de a-și realiza potențialul.

Jennifer Siebel Newsom

Cea care a scris și regizat filmul MissRepresentation  care a avut premiera în competiția de specialitate de la Sundance Film Festival în 2011 este creatoare de documentare, avocat pentru drepturile femeilor și fostă actriță. Ca urmare a filmului, Newsom a lansat The Representation Project, o organizație ce desfășoară campanii de media menite să-i ajute pe oameni să devină mai conștienți față de problemele femeilor, să inspire acțiuni individuale și în comunitate și, în cele din urmă, să producă schimbări culturale care să permită tuturor, indiferent de sex, vârstă sau circumstanțe, să-și împlinească potențialul. Newson este și producătorul executiv al documentarului nominalizat la Oscar The Invisible War/ Războiul invizibil, despre epidemia de violuri din armata americană.

Feminism sau Feminitate? Statutul femeii pe scena românească de azi

Cuvântul Feminism sperie, în special pentru că înțelesurile sale nu sunt clare pentru foarte multă lume. I se preferă adesea varianta mai soft Feminitate, care se poate referi la orice ține de femei, însă nu include un aspect militant. Ne propunem să încercăm o clarificare a sensurilor acestor cuvinte cheie prin câteva exemple legate de teatru: invitatele noastre sunt actrițe și teatrologi care și-au depășit condiția, devenind producătoare, profesoare, animatoare ale scenei românești. Ele funcționează între scena oficială și cea independentă, iar vocea lor atinge adesea subiecte feminine. Prin tot ceea ce au făcut pot fi considerate feministe, dar oare ele se consideră așa? Încercăm să aflăm împreună care este astăzi statutul femeii pe scena românească între Feminism și Feminitate. Încurajăm un dialog consistent cu toți participanții.

O dezbatere cu Mihaela Sîrbu (actriță, producătoare, profesoară, fondatoare Teatrul fără Frontiere), Andreea Bibiri (actriță, regizoare, producătoare), Dana Voicu (actriță, regizoare, profesoară), Roxana Crișan (manager de talente) și voci din public. Moderator: Cristina Modreanu (critic de teatru, profesoară și curatoare de evenimente teatrale).